Peľ
Peľ respektíve peľové zrná sú samčie pohlavné bunky vyšších rastlín. Jedna rastlina môže vytvoriť až 5 miliónov peľových zŕn. Peľové zrná slúžia na opelenie rastlín. Menšie peľové zrná sú prenášané vetrom. Tieto sú v ovzduší potencionálne rizikové pre alergikov. Opelenie väčšími peľovými zrnami zabezpečujú opeľovače spomedzi ktorých majú najvýznamnejšie zastúpenie včely. Telo včely je pokryté drobnými chĺpkami na ktorých sa pri návšteve kvetu zachytávajú peľové zrná. Včela tieto peľové zrná pomocou výlučkov žliaz formuje do peľových obnôžok ktoré uloží na zadnom páre nôh v tzv. peľových košíčkoch. Včela dokáže uniesť až 40 mg peľu. Po prílete včiel do úľa je peľ odovzdávaný mladuškám ktoré ho ukladajú do buniek, kde po ďalšom „spracovaní“ slúži na výživu včelstva.
Peľ sa pre svoje zloženie a účinky považuje za superpotravinu 21 storočia. Včelí peľ obsahuje 185 živín, 22 aminokyselín, vitamíny skupiny B, A, C, D, E, 27 minerálnych látok a viac ako 100 enzýmov. Včelí peľ obsahuje veľa silných antioxidantov, vrátane lykopénu, flavonoidov, selénu, beta karoténu. Včelí peľ je komplexné krmivo s ďaleko väčšou koncentráciou aminokyselín než hovädzie mäso, mlieko, vajcia alebo syr. Peľ sa okrem včelárstva využíva v kozmetickom priemysle a najmä v apiterapii. Ide o čisto prírodný produkt, ktorý
– pomáha pri klimakterických problémoch,
– pôsobí ako antibiotikum,
– zlepšuje stav organizmu pri schudnutí,
– stimuluje myšlienkovú činnosť,
– zlepšuje chuť do jedla,
– spomaľuje proces starnutia,
– priaznivo pôsobí pri ochorení prostaty,
– zvyšuje energiu,
– redukuje opuchy kĺbov a končatín
– pomáha regulovať hladinu glukózy
– je označovaný ako najväčší antioxidant, ktorý sa nachádza v prírode.
Peľ je dostupný najmä v sušenej forme, prípadne zmiešaný s medom. Takýto peľ sa odoberá pomocou peľochytov pri vstupe včiel do úľa.
Perga
Peľ, ktorý nezachytí včelár do peľochytu prináša včela do úľa kde ho prostredníctvom mladušiek ukladá do prázdnych buniek tak ako bolo spomenuté. Pri ukladaní do buniek je tento peľ obohatený výlučkami žliaz, pričom po naplnení bunky peľom je tento „zakonzervovaný“ vrstvou medu. Následne v bunke prebieha fermentácia peľu a vzniká perga tiež nazývaná „včelí chlieb“. Fermentáciou sa narúša pevný obal peľových zŕn a ten sa stáva ľahšie stráviteľným. Lepšia stráviteľnosť je len jednou z výhod pergy pred peľom. Ďalšou prednosťou pregy je menšie riziko vzniku alergických reakcií, ako pri užívaní kvetového peľu.
Zloženie pergy nie je stále ale je závisle na druhoch rastlín, z ktorých pochádza peľ. Vždy však obsahuje: monosacharidy, mastné kyseliny, vitamíny E, C, D, P (rutín),K, B1, B2, B3, B6),makro- a mikroprvky (draslík, magnézium, fosfor, mangán, železo, meď, zinok, chróm, jód, kobalt a iné). Dôležitú úlohu v rôznych procesoch metabolizmu tiež odohrávajú v perge obsiahnuté organické kyseliny, enzýmy a látky podobné hormónom. Pre pergu je charakterná vysoká koncentrácia karotenoidov a vitamínu E. Perga je taktiež veľmi bohatá na draslík, magnézium, železo, meď, kobalt, zinok.
Podľa Petra VITENKA, lekára-apiterapeuta, z „Výskumného ústavu včelárstva Prokopoviča“, Kyjev, Ukrajina, pravidelné užívanie pergy:
– Obnovuje normálny balans črevnej mikroflóry a zlepšuje stav sliznice tráviaceho traktu, podporuje chuť do jedla, zlepšuje funkciu pečene, stimuluje tvorbu žlče, urýchľuje vylúčenie rôznych toxínov z organizmu.
– Zlepšuje periférny, koronárny a mozgový krvný obeh a tvorbu krvi, podporuje zníženie hladiny cholesterolu v krvi a zvýšenie obsahu hemoglobínu, zlepšuje reologické vlastnosti krvi, blahodarne vplýva na funkčný stav srdcového svalu a krvného systému. Obsahuje pre plnohodnotnú srdcovú činnosť potrebné draslík a magnézium a taktiež rozširuje cievy (vďaka takým komponentom ako vitamín B3 a kyselina asparágová),podporuje zlepšenie krvného obehu, metabolických procesov v myokarde a celkovo zlepšuje činnosť srdca. Aminokyseliny lyzín a arginín, vitamín E, magnézium, mangán, zinok, chróm, jód, obsiahnuté v perge, zabraňujú vzniku aterosklerotických plakov v krvných tepnách a poskytujú hypolipidemický účinok. Antisklerotické účinky pergy sú v značnej miere spojené s prítomnosťou rutínu (vitamínu P) a vitamínu C, ktoré posilňujú steny artérií a kapilár. V perge sú vo vysokej koncentrácii zastúpené látky, ktoré zohrávajú vážnu rolu v prirodzenej syntéze hemoglobínu (do takých komponentov pergy patria železo, vitamín C, meď, zinok, mangán, kobalt, chróm, vitamín E, rutín, aminokyseliny lyzín, metionín, izoleucín, histidín).
– Podporuje zvýšenie odolnosti organizmu človeka voči bakteriálnym a vírusovým infekciám a tiež voči vplyvom škodlivých faktorov okolitého prostredia (náhlych klimatických zmien, atmosférického tlaku, chladu, horúčav, toxínov, ionizujúceho žiarenia). Perga tak, ako aj väčšina apiproduktov, zvyšuje adaptogénne schopnosti ľudského organizmu, obsahuje tiež látky, ktoré majú baktericídne vlastnosti (kyselina mliečna a iné organické kyseliny),a takisto komponenty, ktoré prejavujú protivírusovú aktivitu (aminokyselina lyzín, zinok).
– Zabraňuje rozvoju zápalových procesov, aktivuje regeneráciu poškodeného tkaniva. Táto vlastnosť pergy je spôsobená prítomnosťou vitamínov E, K a C, karotenoidov, organických kyselín, aminokyselín (histidín, lyzín, arginín, leucín, prolín, valín) a taktiež niektorých makro- a mikroprvkov (vápnik, magnézium, mangán, zinok, meď, kobalt) v jej zložení.
– Poskytuje antistresové a antidepresívne účinky, podporuje fyzickú a mentálnu práceschopnosť. Perga obsahuje také prírodné antidepresíva ako zinok a vitamín B6. V zložení pergy sú však prítomné aj iné látky potrebné pre plnohodnotnú činnosť mozgu a iných častí centrálneho nervového systému (vitamín B3, meď, magnézium, jód, glutámová aminokyselina, aminokyseliny prolín, valín, glycín a iné). Podporuje zväčšenie svalovej hmoty a zmenšenie tukových uloženín, zlepšuje funkčný stav svalstva. Perga obsahuje množstvo komponentov, ktoré zvyšujú odolnosť organizmu pri intenzívnej fyzickej námahe (kyselina asparágová, aminokyseliny valín a arginín, vitamín E, draslík, magnézium, fosfor).
– Podporuje zlepšenie funkčnosti nadobličiek a iných orgánov endokrinného systému.
– Podporuje obnovenie normálneho hormonálneho balansu a zvýšenie potencie, zlepšuje zásobenie orgánov ženského a mužského reprodukčného systému krvou, blahodarne vplýva na proces tvorby spermií a na vývoj embrya. Nenasýtené mastné kyseliny (Omega-3, Omega-6 a iné) obsiahnuté v perge chránia mužské spermie a ženské vajíčka pred škodlivinami. A také komponenty pergy, ako vitamín E, aminokyselina arginín, zinok a mangán podporujú zlepšenie erekcie, blahodarne vplývajú na tvorbu spermy a jej kvalitu a taktiež podporujú syntézu mužského hormónu testosterónu. Tieto látky a tiež vitamín B6 a fytosteroly, ktoré obsahuje perga, podporujú zlepšenie funkčného stavu ženských pohlavných orgánov.
– Zamedzuje predčasnému starnutiu a blahodarne pôsobí na pokožku. Perga je nielen bohatým zdrojom prírodných antioxidantov, ale v značnom množstve tiež obsahuje látky vplývajúce na prirodzenú tvorbu bielkoviny kolagén, ktorý dodáva pokožke pružnosť a elastickosť (vitamíny C a E, rutín, karotenoidy, zinok, meď, fytohormóny, aminokyseliny lyzín, treonín, metionín, leucín, fenylalanín, kyselina mliečna)
Získavanie pergy v porovaní s peľom je náročnejšie preto aj cena pergy je o niečo vyššia ako pri peli.