Čo znamenajú percentuálne ukazovatele uvádzané pri propolisovej tinktúre? Od čoho závisí jej kvalita? Prečo aj tu platí, že “ak dvaja robia to isté, nie je to to isté”? Ponúkame zopár tipov, ako sa v téme propolisová tinktúra zorientovať.
PROPOLISOVÁ TINKTÚRA – ÚČINNÝ ALTERNATÍVNY VŠELIEK. OPLATÍ SA VYRÁBAŤ JU?
I keď klinické výskumy účinkov propolisu nie sú stále na konci svojej cesty, rokmi overená prax svedčí o schopnosti propolisu tlmiť zápaly, celiť rany, pôsobiť analgeticky, antimikrobiálne či antifungicídne. Čoraz populárnejším sa tak stáva používanie propolisovej tinktúry (teda alkoholového extraktu) na zápaly ďasien i celej ústnej dutiny, pri bolestiach zubov, chrípkach, angínach či pri povrchových poraneniach, popáleninách alebo rôznych kožných ochoreniach. Jestvuje dokonca recept, ako s jej pomocou vytriezvieť opitého… So zvyšujúcim sa záujmom o ňu sa na internete nachádza i mnoho receptov, ako si vyrobiť vlastnú. Stojí to ale skutočne za to?
Nie sú percentá ako percentá
V prvom rade si treba ujasniť, čo znamenajú percentuálne ukazovatele, ktoré sa pri propolisových tinktúrach uvádzajú. Jeden predstavuje podiel propolisu vo výslednom produkte, druhý určuje, aký silný alkohol (etanol) bol na výrobu tinktúry použitý. Ak ste teda povedzme natrafili na 30%-nú propolisovú tinktúru, znamená to, že na 100 gramov finálneho produktu bolo použitých 30 g surového propolisu. Čo sa druhého percentuálneho údaja týka, najrozšírenejšou praxou pri výrobe propolisovej tinktúry medzi včelármi je použitie približne 70%-ného alkoholu. Nájdu sa však i takí, ktorí vedia propolis macerovať (lúhovať) v obyčajnej vodke. Iste, objavujú sa i návody a tiež produkty, ktorých základom je 80, ba až 90%-ný etanol.
Vo všeobecnosti by tak malo platiť, že čím vyššia koncentrácia výluhu a čím vyšší obsah alkoholu v ňom, tým účinnejšia by mala propolisová tinktúra byť. Avšak, vysoko koncentrovaný alkohol nie je bežne a lacno dostupný, a tak sa natíska otázka o cene alebo kvalite produktu vyrobeného z neho. A navyše …
…nie je propolis ako propolis
Ani čo sa surového propolisu týka, nemôžete si byť, bez vedeckej analýzy istí, akej kvality je. Zloženie, a teda i obsah účinných látok v propolise závisí od polohy, topografie a klímy oblasti, v ktorej včelstvá žijú. Ako uvádza štúdia na portáli beepropolisblog.blogspot.sk, kým napríklad čínsky a holandský propolis preukázal vysokú cytotoxickú aktivitu, brazílsky sa vyznačuje výraznými antioxidačnými vlastnosťami. Čo je však overené, je skutočnosť, že najkvalitnejšie propolisy pochádzajú z ekologicky čistých oblastí, kde nie sú povolené ani pesticídy.
Doplnky stravy s propolisom, a teda i tinktúry by nemali obsahovať prísady, akými sú kremičitany, cukor, lepok, škrob, umelé farbivá alebo ochucovadlá. Je tiež dôležité vedieť, akým spôsobom bol prvotný produkt spracovaný. Ideálna je metóda sušenia mrazom, keďže si pri nej propolis zachová všetky účinné látky. Metódy využívajúce teplo môžu zničiť, pozmeniť a redukovať propolisu vlastné živiny. Vedecký výskum v Čile dokonca zistil, že kvalita surového propolisu závisí aj od spôsobu jeho zberu.
Zaručeným spôsobom, ako si kúpiť účinný propolis, je teda siahnuť po producentoch, ktorí garantujú, že ich propolis vždy obsahuje také množstvo základných (a charakteristických) zlúčenín, aby zaručilo požadované účinky. Ideálnym prípadom je, keď výrobca, v súlade s platnou legislatívou krajiny, v ktorej pôsobí, dokáže prezentovať svoj propolis ako „štandardizovaný extrakt“. Spomínaná rôznorodosť zloženia propolisu, a teda i obsahu účinných látok v ňom je dôvodom, prečo ho EFSA – Európsky úrad pre bezpečnosť potravín i napriek niekoľkým pokusom „propolisových nadšencov“ dosiaľ celoeurópsky neštandardizovala a nezaradila medzi liečivá.
Čo tak nechať to radšej na odborníkov?
Ako sme sa snažili vysvetliť, kvalitu propolisovej tinktúry ovplyvňuje hneď niekoľko faktorov. Bežný záujemca o jej kúpu či výrobu nemá reálnu šancu odhaliť, ktorý propolis či výsledná tinktúra sú lepšie, či 10%-ná tinktúra od jedného včelára je lepšia ako od druhého. Preto je najrozumnejšie nakupovať propolisovú tinktúru, rovnako ako ostatné propolisové, ale i vo všeobecnosti včelie produkty od profesionálnych výrobcov, ktorí dodržiavajú presné technologické postupy a pracujú s čo najkvalitnejšími vstupnými surovinami.
Zdroj: https://www.apipraktik.sk/blog/detail/propolisova-tinktura